ELS FARRAGUT de RAMON GASCH

 



COSES DE LA HISTÒRIA – DIJOUS 18/02/2021

A la imatge adjunta, al costat del President Lincoln, estan representats tots els generals del seu Estat Major a la guerra de Secessió. De dreta a esquerra i en primer terme tenim Philip Sheridan, Ulysses S. Grant, George H. Thomas, W.T. Sherman i David Porter; però, qui és l’altra personatge que treu el cap discretament a dal a l’esquerre des del darrera? Doncs ni més ni menys que David Glasgow Farragut, almirall de l’esquadra unionista i fill de menorquins. Doncs sí, encara que us sembli estrany, Daniel G. Farragut és un dels herois militars dels EUA, responsable de la superioritat naval de l’exèrcit de la Unió a la guerra Nord-Sud (1861-1865) i que li va valer el títol de “Full Admiral”

Fill de Jordi Farragut, nascut a Menorca, el seu pare ja va lluitar al costat dels colons americans a la guerra de la independència contra el Regne Unit (1775-1783) però va ser més tard, ja dins del conflicte Unionistes vs. Confederats, quan David va ser considerat com un heroi pel bloqueig marítim que va sotmetre als estats surenys i que va ser decisiu per guanyar la confrontació. Es famosa l’acció de l’almirall Daniel Farragut a la batalla de Mobile (Alabama) quan, tot i trobar-se en un port infestat de mines, va fer avançar la seva flota a tota màquina amb una frase per a la història: “A carall les mines...! Endavant a tota velocitat...!

La popularitat dels Farragut als EUA està al nivell dels Lincoln o Kennedy, fins al punt que es poden trobar estàtues commemoratives d’ells al Madison Square i una plaça amb el seu nom a tocar de la Casa Blanca. Farragut és el nom del seu poble natal a Tennessee, i també d’un barri a Brooklyn i dues parades de metro a Washington. Fins els creadors de “Star Trek” van posar el nom a una de les naus de la sèrie.  Cada any a Menorca (on David Farragut va anar de visita un cop retirat) es celebra el seu “Memorial Day”  en el que estan presents l’ambaixador americà i alts càrrecs de la Sisena Flota.

Ja ho veieu... qui ho havia de dir? Un heroi americà original de ses illes.

(Font: SÀPIENS)

 

 

 


Comentarios

  1. Moltes gràcies, Ramon Sempre amb una història o curiositat que ens aporta a eliminar una mica la nostra ignorància.

    ResponderEliminar
  2. Sobre aquestes històries cobertes del polsim de la història cal fer-hi una bona bufada per saber que van existir, i potser ens podrien il·luminar ara que estem ben coberts d'altres polsims. Gràcies Ramon per les teves bufades!

    ResponderEliminar
  3. Gracies Ramon, el teu comentari m'ha dut a repassar la guerra de secessió i el motiu principal sobre el manteniment de l'esclavatge...... i no fa pas tant de tot això.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

LA VIDA ROMANA per RAMON GASCH

LA MALEDICCIÓ DELS KENNEDY per RAMON GASCH

BOMBES A GRANOLLERS de RAMON GASCH