INVENTS CATALANS de RAMON GASCH

 



COSES DE LA HISTÒRIA – DIJOUS 25/02/2021

INVENTS CATALANS

Apart de “garrapos” els catalans també tenim fama de pencaires i innovadors. A més de l’Ictíneo de Monturiol, a la nostra terra hem descobert moltes altres coses, sobre tot quan es tracta de màquines de locomoció. Segurament, però, el que molt pocs saben és que a Catalunya es va dissenyar i construir la primera motocicleta de l’estat espanyol. L’inventor fou Miquel Villalbí entre els anys 1903 i 1904. La moto de Villalbí (que podeu contemplar a la imatge) va ser construïda peça a peça de forma artesanal i només se’n van fabricar cinc unitats que es van vendre a l’exorbitant preu d’aleshores de 1.200 pessetes.

Aquesta màquina innovadora tenia un motor monocilíndric de quatre temps, amb vàlvules oposades d’admissió automàtica, i una potència equivalent de 492,83 cm3. L’encesa es feia per pila i bobina, el carburador tenia comandaments separats pel gas i l’aire, la transmissió es realitzava per corretja trapezoidal sense canvi de marxes i tenia uns pedals auxiliars per ajudar-se a les pujades. Al manillar s’ubicava el sistema de contacte i admissió per accelerar, que funcionava tal i com ho fan les motocicletes d’ara. Una autèntica meravella tecnològica per aquell temps.

Ignorem quina era la velocitat màxima que podia arribar a aconseguir aquesta “Villalbí” ni tampoc si els pedals auxiliars s’havien d’utilitzar amb molta freqüència, però del que si estem segurs és que funcionava. Els afeccionats a les motos, podeu contemplar aquesta meravella al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC ), a Terrassa.

Coses de la història.

(Font: Sàpiens)

Comentarios

  1. Moltes gràcies, Ramon. Ets un pou de ciència

    ResponderEliminar
  2. I tan feliços que ens va fer i no sabíem l'origen. Gràcies el comparteixo amb la família que tots en vam tenir i alguns encara hi van.

    ResponderEliminar
  3. Bon invent, però poc s'imaginava el senyor Miquel Villalbí que al cap de poc temps, hi haurien milers de motocicletes arreu del mon. Tot és començar. Ens hem de sentir orgullosos d'aquests pioners, i la manera millor és que ara siguem pioners amb d'altres invents. Ho som?

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

LA VIDA ROMANA per RAMON GASCH

LA MALEDICCIÓ DELS KENNEDY per RAMON GASCH

EL PONT TRENCAT per RAMON GASCH