ELS FARRAGUT de RAMON GASCH

 



COSES DE LA HISTÒRIA – DIJOUS 18/02/2021

A la imatge adjunta, al costat del President Lincoln, estan representats tots els generals del seu Estat Major a la guerra de Secessió. De dreta a esquerra i en primer terme tenim Philip Sheridan, Ulysses S. Grant, George H. Thomas, W.T. Sherman i David Porter; però, qui és l’altra personatge que treu el cap discretament a dal a l’esquerre des del darrera? Doncs ni més ni menys que David Glasgow Farragut, almirall de l’esquadra unionista i fill de menorquins. Doncs sí, encara que us sembli estrany, Daniel G. Farragut és un dels herois militars dels EUA, responsable de la superioritat naval de l’exèrcit de la Unió a la guerra Nord-Sud (1861-1865) i que li va valer el títol de “Full Admiral”

Fill de Jordi Farragut, nascut a Menorca, el seu pare ja va lluitar al costat dels colons americans a la guerra de la independència contra el Regne Unit (1775-1783) però va ser més tard, ja dins del conflicte Unionistes vs. Confederats, quan David va ser considerat com un heroi pel bloqueig marítim que va sotmetre als estats surenys i que va ser decisiu per guanyar la confrontació. Es famosa l’acció de l’almirall Daniel Farragut a la batalla de Mobile (Alabama) quan, tot i trobar-se en un port infestat de mines, va fer avançar la seva flota a tota màquina amb una frase per a la història: “A carall les mines...! Endavant a tota velocitat...!

La popularitat dels Farragut als EUA està al nivell dels Lincoln o Kennedy, fins al punt que es poden trobar estàtues commemoratives d’ells al Madison Square i una plaça amb el seu nom a tocar de la Casa Blanca. Farragut és el nom del seu poble natal a Tennessee, i també d’un barri a Brooklyn i dues parades de metro a Washington. Fins els creadors de “Star Trek” van posar el nom a una de les naus de la sèrie.  Cada any a Menorca (on David Farragut va anar de visita un cop retirat) es celebra el seu “Memorial Day”  en el que estan presents l’ambaixador americà i alts càrrecs de la Sisena Flota.

Ja ho veieu... qui ho havia de dir? Un heroi americà original de ses illes.

(Font: SÀPIENS)

 

 

 


Comentarios

  1. Moltes gràcies, Ramon Sempre amb una història o curiositat que ens aporta a eliminar una mica la nostra ignorància.

    ResponderEliminar
  2. Sobre aquestes històries cobertes del polsim de la història cal fer-hi una bona bufada per saber que van existir, i potser ens podrien il·luminar ara que estem ben coberts d'altres polsims. Gràcies Ramon per les teves bufades!

    ResponderEliminar
  3. Gracies Ramon, el teu comentari m'ha dut a repassar la guerra de secessió i el motiu principal sobre el manteniment de l'esclavatge...... i no fa pas tant de tot això.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

LA VIDA ROMANA per RAMON GASCH

LA MALEDICCIÓ DELS KENNEDY per RAMON GASCH

EL PONT TRENCAT per RAMON GASCH