MENTIDES ESPACIALS de RAMON GASCH

 


COSES DE LA HISTÒRIA – DIJOUS 16/04/2021

“MENTIDES ESPACIALS”

Els anys 60 i 70, com a complement de la guerra freda, els EUA i la URSS es van embolicar en una competència per aconseguir fites còsmiques, amb una cursa de llançaments dels APOLO, SPUTNIK i posteriorment els SOIUZ.

En aquesta carrera per arribar a la Lluna i després del fracàs del Soyuz 1, que va acabar en tragèdia per la mort del cosmonauta Vladimir Komarov, en estavellar-se la seva nau de tornada, els soviètics van planejar la missió Soyuz 2, per recuperar-se del desastre. La nova missió Soyuz 2 era sens dubte un projecte avençat al seu temps i que consistia ni més ni menys en el primer passeig espacial d’un home, però també acompanyat d’un animal. Els protagonistes, el coronel Ivan Istotxnikov i la gossa Kloka, es van enlairar el 25 d’octubre de 1968 des del cosmòdrom de Baikovur.

La missió que també contemplava l’acoblament orbital amb la nau bessona Soiuz 3, va ser avortada en el decurs del seu desenvolupament sense que ningú donés cap explicació, però el cas es que la nau, que va ser recuperada posteriorment ja no portava cap persona ni animal a bord. La versió oficial dels responsables soviètics fou que la Soyuz 2 era una nau totalment automatitzada, que es va llençar a l’espai sense cap tripulant racional o irracional, i que de fet el coronel Istotxnikov havia mort de malaltia uns dies abans. Els arxius documentals i les imatges, així ho demostraven; del malaurat cosmonauta no se’n va parlar mai més i la seva família fou enviada a Sibèria.

Dus dècades més tard, la caiguda del comunisme va alliberar la veritat: la missió, precipitada i amb mitjans inadequats va acabar en fracàs. El coronel i la seva gossa van sortir de la nau, però mai van poder tornar-hi.

Una mentida més de ves a saber quantes, tant per un costat com per l’altre. Al final tal vegada el meu avi Ramon tenia raó: per ell mai cap home va trepitjar la Lluna i tot era un muntatge que ens van fer empassar.

Ramon Gasch, dijous 16/04/2021

(Font: ELMÓN D’AHIR. Fotografia: L’última imatge recuperada d’Istotxnikov i la seva gossa, abans de desaparèixer)

 


Comentarios

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

LA VIDA ROMANA per RAMON GASCH

LA MALEDICCIÓ DELS KENNEDY per RAMON GASCH

EL PONT TRENCAT per RAMON GASCH