LA VIDA ROMANA per RAMON GASCH



COSES DE LA HISTÒRIA – DIJOUS 29/04/2021

“LA VIDA ROMANA”

Apart de l’idioma, els romans van deixar-nos també moltes costums i activitats socials que encara perduren. Per confirmar aquest fet i com a curiositat, us parlaré d’algunes, encara que n’hi ha moltes més.

LES PERRUQUERIES

Els perruquers, anomenats “tonsor” eren els encarregats de tallar el cabell i arreglar la barba als homes romans. En el cas de les dones eren les “ornatrius”. Els romans rics i de bona posició social tenien els seus propis perruquers i perruqueres, però la resta havia d’anar a les tabernes, on normalment estava instal·lada la “tonstrinae” o barberia. Els pas de la pubertat a l’edat adulta era motiu de festa, amb el “depositio barbae” que consistia en l’acte en que el barber afaitava per primer cop la barba del jove i guardava aquest testimoni en forma de pels.

LES ESCOLES

Els romans exportaven la seva forma de viure a les colònies i així és com a Hispània es van constituir bastants centres on es pretenia educar els “bàrbars ibers”. Al principi, els mestres venien des de Roma, però al cap dels anys molts hispans s’havien convertit en mestres. L’ensenyament es dividia en tres etapes: a la primera s’endenyava a llegir i escriure ( en llatí, es clar); la segona etapa es dedicava al “Trivium” – gramàtica, retòrica i dialèctica – i al “Quatrivium” – aritmètica, geometria, música i astronomia. El tercer cicle era tan sols per aquells que volien seguir la carrera de mestre. Un bon pla d’estudis, si senyor.

EL PERNIL

El pernil salat (l’anomenat “serrano”) era un dels productes gastronòmics més valorats d’Hispània i s’exportava a totes les províncies de l’imperi. Era una “delicatessen” destinat tant sols a les elits, degut al seu cost molt elevat. Per controlar aquest preu fins i tot l’emperador Dioclecià (Segle III) va dictar el “Edictum de Prettis” que fixava en 20 denaris cada paleta de pernil d’Hispània. Tot i que cap al Sud i l’Oest peninsular ja es criaven porcs al Segle II A.C., els pernils més apreciats pels romans eren els de Pamplona i Cantabria.

Coses de la Història...!

Font: Revista “Muy Historia” i pròpies

Ramon Gasch, 29 d’abril del 2021

Comentarios

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

LA MALEDICCIÓ DELS KENNEDY per RAMON GASCH

BOMBES A GRANOLLERS de RAMON GASCH