LLOPS AL MONTSENY per RAMON GASCH

 



14 - LLOPS AL MONTSENY

Ara ja ningú ho recorda, però hi va haver una època, en la qual les colles de llops eren habituals al Montseny. Tant sols cal tirar una mica d’hemeroteca per comprovar-ho.

Així doncs el Diario de Barcelona” del 31 de març de 1825, portava la següent notícia: “ En Vilamajor cuatro muertos entre niños y niñas. De cogidos por la manada tres, dos niños y una niña, pero salvados aunque gravemente heridos. En Montseny un niño muerto y devorado. En Santa Susana, uno de muerto y otro de gravemente herido. En San Esteban de Palau Tordera, uno de muerto y la mayor parte devorado y tres gravemente heridos, pero rescatados”

Com a resposta a això, es va organitzar una autèntica creuada contra els llops. Així podem llegir també que el 1825 al terme de Dosrius, van agafar sis llobatons i en van fer sopa. A Cànoves van matar tres llops joves i dos d’adults. A Vilamajor, set de petits. A Santa Susanna, un d’adult i dos de joves. A Sant Esteve de Palautordera, una lloba amb les seves cries. A Sant Celoni, Cardedeu, i Gualba, cinc. Sota de les Agudes un pagès del poble d’Arbúcies en va matar cinc de recent nascuts i va esperar que tornés la lloba per també matar-la. Els Ajuntaments havien arribat a pagar 20 pessetes per lloba, 15 pessetes per llop i 7 i mitja per llobató. Per matar hi havia moltes formes: batudes a trets, trampes, animals morts enverinats de manera que quan els llops en menjaven morien ells també i d’altres. Les trampes i el verí no tant sols mataven llops, si no també guineus, ocells, gossos i gats o qualsevol altre animal que queia en el parany.

En record d’aquells temps complicats hi ha un munt de noms que recorden llops a diferents racons del Montseny, com ara la Llobera del Mit de Seva, la carena de Goitallops de Taradell, la roca de Penjallops de Cànoves, el turó de les Lloberes d’Espinelves, la font de llops d’Arbúcies, la Sitja del Llop de Tagamanent o el Pla de Gratallops de Gualva. De ben segur que ens en deixem alguns.

Coses de la història.

Ramon Gasch, publicat el 9 d’abril del 2021

Font: Text i imatge extret del Sàpiens (d’un article de Irene Solà)

 

 

 


Comentarios

  1. A Sant d Pere d Vilamajor tenen un centre on s'estudia el seu pas pel Montseny. També s'explica com el fet que hi hagi O no llops transforma el paisatge.

    ResponderEliminar
  2. Aleshores les coses es veien d'una altra manera, el paisatge animal i vegetal era diferent i la vida i les necessitats poc tenen a veure amb les actuals! Només des d'aquesta perspectiva entendrem correctament la història i no els condemnarem per actuar d'una manera diferent a la nostra, que potser no és tan excel·lent com ens volen fer creure. Tenim molt a millorar.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

LA VIDA ROMANA per RAMON GASCH

LA MALEDICCIÓ DELS KENNEDY per RAMON GASCH

BOMBES A GRANOLLERS de RAMON GASCH