EL PONT TRENCAT per RAMON GASCH

 




EL PONT TRENCAT

DIJOUS 11/03/2021

El Pont trencat original tenia els seus orígens en una construcció medieval, o fins i tot més antiga, amb dues arcades per on la Via Augusta travessava la Tordera, en la seva ruta des d’Hostalric cap Arrahona, Martorell, el Penedès i Tarraco.

Una de les dues arcades va ser destruïda al principi del segle XIX, segurament a l’inici de la Guerra del Francès. Posteriorment, als anys 70, es va perllongar l’arcada existent amb una estructura moderna que completa, a l’estil d’un monument, l’antiga construcció. Curiosament en aquest punt, la Tordera marca el límit entre els termes de Santa Maria de Palautordera i Sant Celoni, i es dona la circumstància que la part antiga del pont correspon a Palau i la moderna a Sant Celoni.

Després de la guerra, Jean Charles Langlois, ajudant de Camp del mariscal Saint-Cyr, comandant en cap de les forces franceses, va publicar un llibre: Voyage pittoresque et milités a Espagne” amb gravats realitzats per ell mateix. Un d’aquets gravats el podeu veure adjunt i porta per títol “Passage de La Tordera” que correspon al creuament de les tropes napoleòniques del riu, just al costat del Pont Trencat. Si us fixeu al fons es distingeix clarament la silueta del Montseny, dibuixada per l’oficial francès que va quedar prendat de la nostra terra.

Per aquesta zona hi va haver dos enfrontaments entre els exercits enemics. El més important va tenir lloc el 3 de desembre de 1811, quan el general francès Charles Decaën, va topar amb l’exèrcit espanyol a les ordres de general L. Roberto Lacy, que volia evitar el creuament de la Tordera. Els espanyols foren expulsats de les seves posicions i el pas de les tropes franceses va tornar a quedar expedit.

Per cert l’altre imatge (en color) correspon a un quadre pintat per mi, on es mostra tal com està en l’actualitat el Pont Trencat, amb la part estructural metàl·lica, moderna.

Ramon Gasch

11 de març de 2021

(Font: Del llibre “Una mirada Enrere” d’Antonio Pérez Lara i dades pròpies)

Comentarios

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

LA VIDA ROMANA per RAMON GASCH

LA MALEDICCIÓ DELS KENNEDY per RAMON GASCH

BOMBES A GRANOLLERS de RAMON GASCH