LA DILIGÈNCIA de RAMON GASCH

 


“LA DILIGÈNCIA”

Si mirem el títol i la imatge d’avui, sembla que us estiguem parlant d’una pel·lícula de John Wayne, però no, l’assumpte és un altre.

Al Segle XVIII es calculava que per anar de Barcelona a València, si no hi havia mitjans propis, eren necessàries unes dues setmanes. Al Segle XIX, passada ja la guerra del francès, era un període de gran modernització i de seguida es va fer evident la necessitat de comunicació entre les diferents ciutats, ja fos per assumptes de feina o familiars. Llavors, en una de les tertúlies habituals entre algunes persones importants de Reus es va comentar aquesta necessitat d’establir una comunicació regular entre Reus i Barcelona, que aleshores eren les dues ciutats més pròsperes del país.

Aquesta idea la va tirar endavant un tal Josep Brunet i la primera diligència entre les dues ciutats es va inaugurar el 1/3/1815 (a la imatge). Aquesta va ser la primera diligència regular a tot l’estat espanyol. El servei estava molt ben organitzat: sortia de Reus cada dia, abans de la sortida del sol i arribava a Barcelona cap a les sis de la tarda; unes dotze hores de camí amb aturades a Tarragona, El Vendrell, Vilafranca i Vallirana, per canviar els cavalls, dinar a Vilafranca... i altres necessitats, com us podeu imaginar. El preu del viatge pels adults era de cinc duros per persona (dinar inclòs) i sis rals per l’equipatge. Els menuts, si no ocupaven plaça (asseguts a alguna falda) no pagaven.

La iniciativa va ser un èxit fins el 1865, quan l’arribada del tren de vapor en la ruta Barcelona – València, va representar la fi de la diligència. El progrés va matar el progrés.

Ramon Gasch, dijous 18 de març del 2021

(Font: Sapiens, extret d’un article de l’Enric Calpena)

 

Comentarios

  1. Veritat, el procés es menja el progrès, i malament si no fos així. A cada generació els fills troben als pares retrògades i antiquats, per més moderns que siguin el pares.

    ResponderEliminar
  2. Moltes gràcies, Ramon. Cada moment té el seu temps.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

LA VIDA ROMANA per RAMON GASCH

LA MALEDICCIÓ DELS KENNEDY per RAMON GASCH

EL PONT TRENCAT per RAMON GASCH