ELS NAZIS A CATALUNYA de RAMON GASCH

 





COSES DE LA HISTÒRIA – DIJOUS 21/01/2021

ELS NAZIS A CATALUNYA

Cap a finals del juliol del 1936, un camió conduit per membres armats de la CNT, s’aturà davant del consolat alemany a Barcelona, situat al Passeig de Gràcia, 132. Del vehicle en va sortir una patrulla de milicians armats que sense cap mirament entra dins del consolat i s’emporta tota mena de documentació: cartes, carnets del partit nazi, propaganda, informes i també les llistes dels afiliats al nacionalsocialisme que vivien a Barcelona. Aquesta informació va permetre un seguit de registres a diferents llocs de la ciutat, fins que la Confederació Nacional de Treballadors es va fer amb un bon feix de documentació que demostrava fins a quin punt els nazis havien anat covant la seva ideologia entre la part més benestant de la Ciutat Comtal. Que se’n va fer de tota aquella documentació? L’any 2009, setanta tres anys després, reporters especialistes del “Sapiens” es van desplaçar a l’Institut Internacional d’Història Social (IISH) d’Amsterdam, on es trobava conservat i microfilmat el gran arxiu dels nazis a Barcelona, requisat per la CNT i la FAI, en les primeres setmanes de guerra.

En aquest meu modest article, us adjunto avui quatre mostres d’aquests documents, trets d’entre el conjunt dels 184 microfilms que es troben al IISH i que es van publicar en una edició especial del “Sapiens”. Podeu trobar la descripció de cada imatge al peu de la foto, però també us explico una mica de que va:

-          Una imatge es la fitxa del partit Nazi corresponent a Hans Hellermann, cap dels nacionalsocialisme, primer a Barcelona i després a tot l’estat.

-          Una altra foto correspon al codi secret que feien servir els nazis pels seus documents. Si observem veurem que Catalunya és “Robert”, Barcelona, “Walter” i els separatistes són “Turistes”.

-          La tercera imatge correspon a un mapa de la Península, tret de la revista oficial del partit nazi, on es situen les oficines que tenien establertes a tot l’estat. És curiós observar que a Catalunya dos dels centres més importants estiguessin ubicats a Flix i a Sant Feliu de Guíxols. Si mireu la data de la publicació podreu comprovar que correspon al 11 de novembre del 1934, la qual cosa demostra fins a quin punt tenien clar el que passaria després aquí.

-          La quarta imatge és l’anàlisi de la tendència política dels diferents diaris barcelonins. En aquest document podem llegir com “La Vanguardia” es considera un diari neutral, “Solidaridad obrera” de tendència anarquista, o el “Mundo Deportivo” se centra en assumptes esportius.

Hi ha molts més documents i potser algun dia els aniré posant. Són coses de la Història.

 

Comentarios

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

INVENTS CATALANS de RAMON GASCH

LA BATALLA D'ANGLATERRA de RAMON GASCH

BOMBES A GRANOLLERS de RAMON GASCH