EL MENJAR RÀPID de RAMON GASCH
COSES
DE LA HISTÒRIA – DIJOUS 04/02/2021
EL
MENJAR RÀPID
Molts ens pensem que les
parades i tendes de menjar ràpid és un invent modern, però la realitat és que
els romans ja tenien els carrers de les seves ciutats plenes de llocs on es
podia comprar menjar preparat en un moment.
En temps medievals, la
majoria de la gent no tenia recursos i una solució era menjar l’aliment més
barat que hi havia, que era el pa. Així doncs la gent devorava pa i pa, fins
rebentar. Evidentment el pa dels pobres i el pa dels nobles i benestants era
molt diferent. Mentre els rics podien fer-se pans flonjos amb farina de blat
ben blanca, els pobres havien de conformar-se amb pans negres de cereals molt
més econòmics com el sègol, mill o fajol. Les paradetes del carrer per menjar
d’aquella època venien uns panets de pam, amb la crosta ben gruixuda. Quan
arribava un client tallaven aquest pa per la meitat i treien la molla de dins.
D’aquesta manera el pa es convertia en dos bols que s’omplien d’algun guisat
calent, una sopa espessa, un puré de verdures o un potatge de llegums. Un cop
acabat el contingut es menjaven el continent, es clar. Aquesta costum es va
perllongar durant dècades, sobre tot en època de penúries o guerra.
Els cuiners d’aquestes
parades de carrer en general no tenien bona fama. La gent els considerava
tramposos i bruts. No era estrany que per preparar les seves receptes
aprofitessin productes ja fets malbé o que tornessin a escalfar menjars que ja
portaven molts dies guardats al rebost. De fet a l’edat mitjana hi havia una
dita: “Déu ens envia la carn i el diable ens envia els cuiners”
De totes maneres el
llibre de receptes de menjars més famós conegut com a “Llibre de Sant Soví
“, és un receptari medieval escrit en català l’any 1324. Conte dues-centes
vint receptes de cuina mediterrània, amb una clara influència romana i àrab. Va
tenir molta fama a Europa, on alhora molts consideraven que els cuiners
catalans eren els millors del món. Igual que ara, oi?
(Font: P. Sàpiens)
Comentarios
Publicar un comentario